torsdag 14 november 2013

Square Dance FAQ - del 2

Det vanligaste frågorna om Square Dance - del 2

Här kommer fortsättningen på föregående blogginlägg! Några av de vanligaste frågorna om Square Dance komplett med svar. Du hittar hela listan som .pdf här!

5. Hur svårt är det att dansa? Kan jag som inte är så dansant klara det?
Svar: Det är relativt lätt att dansa Square Dance. Dansen bjuder inte på någon särskilt utmanande koreografi och i grunden handlar det om att gå runt i olika mönster. Det är inte så komplicerat rent fysiskt utan tvärtom bör dansen passa utmärkt för dig som annars valt bort andra pardanser. 

6. Vad är det för skillnad på Square Dance och Line Dance?
Svar: Det finns ett par stora och viktiga skillnader mellan Square Dance och Line Dance. Först och främst är Square Dance som nämnt en pardans, som man dansar i en så kallad ”square” som består av fyra par. Inom Line Dance står man traditionellt sätt på linjer men dansar individuellt och oberoende av varandra.
En ännu större skillnad är att inom Line Dance är dansen förutbestämd och man lär sig en sekvens helt utantill, som man dansar om och om igen under låten. Oftast är det en eller ett par särskilda danser som passar ihop till en låt och man bestämmer sig för vilken dans man ska dansa. Inom Square Dance lär man sig en mängd olika danssteg (så kallade calls) och som kan kombineras i olika kombinationer av en dansledare (så kallad caller). Dansen är oftast helt improviserad, då dansledare fritt sätter ihop egna kombinationer, men samtidigt är dansen också synkroniserad - eftersom alla utför samma danssteg samtidigt! Varje dans blir på så sätt unik och den är heller inte bunden till någon särskild låt. Även ifall danserna låter lika på namnet och båda kan kopplas till Country & Western-kulturen, så har Square Dance fler likheter med till exempel bugg, snarare än Line Dance.

7. Tävlar man i Square Dance?
Svar: Nej, det gör man inte. Det finns inget tävlingsmoment utan det handlar bara om att skapa en glad och social samvaro där människor kan mötas på lika villkor. Skulle man råka dansa fel gör det heller ingenting, då fortsätter man bara ifrån där man var. På så sätt är dansen väldigt kravlös och avkopplande. Man dansar för att det är roligt och för att utvecklas.
Trivs du av en stark tävlingsinstinkt och har svårt att motivera dig till något så kravlöst? Då bör du prova Square Dance, det finns alltid en ny utmaning att sträva mot och man kan tävla mot sig själv i att hela tiden försöka bli en bättre dansare!

8. Blir inte Square Dance enformigt efter ett tag?

Svar: Nej, teoretiskt sätt blir det inte det. Som nämnt under en tidigare fråga är varje dans unik och oftast är dansen helt improviserad. Som dansare kan man ibland gissa vad nästa steg ska bli, men man kan aldrig veta helt säkert. Om man har lätt för att lära och snabbt utvecklas som dansare finns det alltid nya utmaningar, mer invecklade kombinationer att ta till och nya danssteg (calls) att lära sig. När man är redo för nästa steg finns det alltid mer att lära sig och man avancerar i sin egen takt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar